Voeten. De dragers van ons lichaam.

We stoppen ze vaak weg in ogenschijnlijk mooie schoenen. Tot het moment dat we thuiskomen of het lekkere weer aanbreekt, dan doen we het liefst ons schoeisel uit! Laten we met een zucht van ontspanning de tenen vrij en genieten van het contact met de ondergrond.

Dit vrije gevoel kan je altijd ervaren wanneer je barefoot schoenen draagt. Door de platte zool, het weglaten van de hak en de vrijheid voor de tenen, voelt het alsof je loopt op je blote voeten.
‘Ja, maar ik heb ondersteuning nodig voor mijn enkels en demping voor mijn hiel’, hoor ik je denken. Dat is inderdaad de maatschappelijke (westerse) gedachte die heerst. Echter, onze voet is sterk genoeg om ons lichaam zonder al die ondersteuning te dragen. Sterker nog: alles wat je ondersteunt wordt op den duur zwakker.

blote voeten
Vivobarefoot Gobi
Vivobarefoot Gobi opgerold

Op een barefoot-schoen sta je met je gewicht voor het merendeel op je hiel en gebruik je de voorvoet voor balans.
Wanneer je in een schoen met een hak staat, ook als deze hak maar 2 cm is, komt de hiel omhoog en drukt het gewicht voornamelijk op je voorvoet. In een reguliere schoen, waarbij de neus in een (lichte) punt loopt, worden de tenen bij elkaar gedrukt. Bovendien zit er vaak een teensprong in de reguliere schoen, waardoor je voeten niet plat op de grond kunnen staan.

Al met al geen vrijheid voor de voet en een grote overbelasting van de voorvoet. Wat op den duur lichamelijke klachten kan geven, zoals: een hallux valgus, likdoorns onder de bal van de voet, pijnlijke peesplaat, hielspoor en last van je rug.

Maar gelukkig kan een barefoot-schoen een oplossing bieden. Met een barefoot-schoen ga je weer terug naar hoe lopen bedoeld is. Zet je kleine stappen en til je je been op in plaats van dat je afzet. Wat veel lichter is en minder energie kost.

Door de dunne zool en afwezigheid van demping, krijg je gelijk feedback van je lichaam of je goed loopt. Je grote teen heeft de ruimte om recht vooruit in je schoen te zitten en je kleine teen wordt niet meer verdrukt.

Voor een (beginnende) barefoot-loper geldt: beweeg in ontspanning, luister naar je lichaam en neem de tijd om terug te gaan naar lopen zoals het bedoeld is. En bovenal: GENIET!

De voordelen van lopen op barefoot-schoenen:

  • Natuurlijke houding van onze voeten en lichaam;
  • Minder wrijving tussen de tenen en meer bewegingsvrijheid;
  • De spieren in je voeten worden gestimuleerd en worden hierdoor sterker;
  • Je staat stabieler en bent meer in balans;
  • Meer contact met de ondergrond waar je op loopt; bewuster lopen, bewuster leven.
  • Verbeterde doorbloeding in je voeten, verminderde vochtophoping in voeten en onderbenen;
  • Na een tijdje heb je veel minder last van vermoeide voeten na een dag lang staan of lopen;
  • Temperatuurregulatie in je voeten verbeterd: een voordeel voor de vrouwen onder ons!

Jong geleerd, is oud gedaan… Gun je kind een schoen die de voet volgt, in plaats van dat de voet de schoen moet volgen.
Ook op latere leeftijd is dit mogelijk, want we zijn nooit te oud om te kiezen voor vrijheid!

Enthousiast geworden?
We zien je graag in de winkel!

Reacties zijn gesloten.